Nowa ustawa, narzucająca obowiązek segregacji naszych odpadów na pięć podstawowych kategorii sprowokowała mieszkańców małych mieszkań w blokach do gło
Nowa ustawa, narzucająca obowiązek segregacji naszych odpadów na pięć podstawowych kategorii sprowokowała mieszkańców małych mieszkań w blokach do głośnych narzekań. Faktycznie, tradycyjnie przywiązani jesteśmy do koszy na śmiecie lokowanych w kuchni, najczęściej w szafce pod zlewem, a na niewielkiej powierzchni ciężko myśleć o pięciu odrębnych pojemnikach na odpady. Podobny protest wywołuje kompostowanie odpadów biodegradowalnych.
Kompostowanie na balkonie.
Wystarczy nawet niewielki balkon, aby ustawić na nim kompostownik. Takie kompostowniki dostępne są w sprzedaży, w ogromnym wyborze rozmiarów i kolorów. Odpady przetwarzane są przez dżdżownice, które żywią się materią organiczną, wytwarzając w zamian biohumus. To podstawowy składnik bardzo żyznej ziemi. Dżdżownicom do szczęścia wystarcza niewiele: dostęp do świeżego powietrza, odrobina wilgoci i nasze odpadki. Jeśli kogoś wyjątkowo brzydzą te małe stworzonka, można zdecydować się na kompostownik, w którym pracują bakterie.
Co wrzucać do kompostownika?
Do kompostownika wrzucamy wszelkie odpady organiczne, czyli; obierki warzyw i owoców, resztki z obiadu, fusy z kawy i herbaty (razem z saszetkami i filtrami papierowymi), skorupki jajek, pieczywo, a nawet miękki papier. Nie wrzucamy obierek owoców egzotycznych, ze względu na silne opryski stosowane na czas transportu ani produktów mlecznych i resztek mięsa.
Czy z kompostownika śmierdzi?
To jeden z mitów, jakim obrastają domowe kompostowniki. Nieprzyjemny zapach może pojawiać się tylko przy nieprawidłowym napowietrzeniu. Wystarczy wówczas przemieszać wierzchnią warstwę odpadów, tak aby je dodatkowo napowietrzyć. Nie trzeba tego robić częściej niż raz w tygodniu.
Co zrobić z pozyskanym kompostem?
Kompost to doskonałe podłoże pod balkonowe i domowe uprawy. Pora na założenie własnego ziołownika i zakup kwiatów. W donicach bardzo dobrze rosną także proste w uprawie warzywa: pory, koperek, pomidorki koktajlowe. Warzywa bulwiaste wymagają większych powierzchni, ale liście selera i nać pietruszki uda się wyhodować z pewnością. Co ważne, roślin nie trzeba dodatkowo nawozić. Domowy kompost dostarczy im wystarczającej ilości pożywienia.
COMMENTS