Płyta indukcyjna czy elektryczna? Jaką wybrać do kuchni?

HomeSklepy

Płyta indukcyjna czy elektryczna? Jaką wybrać do kuchni?

Kupiłeś nowe mieszkanie i się urządzasz? Może planujesz remont kuchni, aby była bardziej funkcjonalna i nowoczesna? Niezależnie od powodów zmiany, dob

Prostownica do włosów: jak wybrać najlepszą?
Hebe – drogeria XXI wieku
Wyjątkowe pomysły na prezenty dla roczniaków

Kupiłeś nowe mieszkanie i się urządzasz? Może planujesz remont kuchni, aby była bardziej funkcjonalna i nowoczesna? Niezależnie od powodów zmiany, dobrze jest wiedzieć czym różnią się dostępne na rynku płyty kuchenne.

Co je łączy?

Zarówno płyta elektryczna, jak i indukcyjna zasilane są prądem. Obie łączy również czas przygotowania potraw, który w obu przypadkach zawsze jest szybszy niż podczas gotowania na tradycyjnych kuchenkach gazowych.

Ogromnym plusem obu płyt jest również prosta budowa, dzięki czemu łatwo jest znaleźć dla nich miejsce w każdej kuchni – o tym, jak wybrać najlepszy blat kuchenny przeczytasz między innymi na stronie: http://www.krispol1liga.pl/. Sam montaż płyt nie jest ani trudny, ani czasochłonny, natomiast z tym na pewno będzie mógł pomóc monter.

Ludzie rezygnują z kuchenek na rzecz płyt również ze względu na łatwość w utrzymaniu ich w porządku. Płaską płytę (czy elektryczną, czy indukcyjną) o wiele łatwiej jest szybko przetrzeć podczas gotowania niż tradycyjny palnik.

Co je dzieli?

Przede wszystkim cena – za płytę indukcyjną zapłacisz w sklepie więcej. Wykazują się one natomiast największą efektywnością i są najbezpieczniejsze. Ich praca polega na wykorzystaniu zjawiska indukcji. Do płyt indukcyjnych należy używać specjalnych garnków i patelni, ponieważ (dzięki zastosowaniu w nich odpowiedniego spodu) pomiędzy naczyniem, a płytą może wytworzyć się pole elektromagnetyczne, które szybko nagrzeje rondel. Dzięki zastosowaniu zjawiska indukcji, płyty indukcyjne pod względem szybkości przygotowywania potraw są najszybsze spośród innych, dostępnych na rynku. Dodatkowo, reakcja zachodzi tylko między garnkiem, a miejscem jego położenia i nie nagrzewa całej płyty, dzięki czemu nie ma możliwości poparzenia się nią po skończonym gotowaniu.

Płyty elektryczne nagrzewają się dłużej niż indukcyjne, zużywają również więcej energii. Dużym plusem przemawiającym za płytą elektryczną jest, to że można na niej gotować we Wszystkich garnkach – w przeciwieństwie do płyty indukcyjnej, tutaj nie trzeba kupować specjalnych naczyń.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0