Kebab to jedna z najpopularniejszych potraw serwowanych aktualnie w punktach gastronomicznych. Jego atutem jest nie tylko intensywny smak, ale również
Kebab to jedna z najpopularniejszych potraw serwowanych aktualnie w punktach gastronomicznych. Jego atutem jest nie tylko intensywny smak, ale również sytość i szybkość podania. Ważne jest jednak, aby wybierać takie dania, których składniki charakteryzują się wysoką jakością. Najlepszym wyborem będzie kebab z wołowiny, która jest smaczna i zapewnia zaspokojenie głodu. Kebab jest popularny również dlatego, że jego ceny są atrakcyjne dla konsumentów.
Jaka jest historia i pochodzenie kebabu?
Kebab z wołowiny to danie, którego historia sięga wiele lat do tyłu. Pochodzi on z Bliskiego Wschodu skąd na przestrzeni lat przywędrował na teren Europy i opanował cały świat. Słowo “kebab” oznacza przede wszystkim sposób przyrządzenia, tj. “pieczenie”, “smażenie”. Właśnie w taki sposób powstaje mięso do kebabu – poprzez pieczenie na pionowo ustawionym ruszcie. Dzięki odpowiedniej temperaturze i długotrwałej obróbce cieplnej mięso jest kruche, delikatne i soczyste, a dodatkowo dobrze i obficie przyprawione. Sprawia to, że cały czas mamy ochotę na więcej.
Opiekanie mięsa to bardzo stary zwyczaj obróbki cieplnej. Określenie i nazwanie konkretnego dania kebabem miało miejsce w XIV wieku na terenie Turcji. Pierwotna forma w jakiej podawany był kebab to najprawdopodobniej szaszłyk. Dzisiaj przybrał on zupełnie inną formę – są to zbite kawałki intensywnie przyprawionego mięsa, które następnie jest posiekane na kawałki i wkładane do tortilli lub bułki pity.
Pierwotnie mięso na kebab było opiekane na rożnie ustawionym poziomo, dopiero później postawiono na pionowe szpikulce. Kebab z wołowiny podawany w takiej formie jaką znamy dziś powstał w połowie XIX wieku i został określony mianem Donner kebabu.
Jak kebab trafił do Europy? – sposoby na kebab z Wołowiny
Kebab z wołowiny zyskał ogromną popularność przede wszystkim na terenie Niemiec. W połowie XX wieku otworzono pierwszą restaurację, która podawała kebab w bułce. Miało to miejsce w Istambule, a do samej restauracji uczęszczała głównie elita oraz celebryci. Kebab w Turcji był więc daniem ekskluzywnym, które zaspokoiło oczekiwania nawet najbardziej wymagających podniebień.
Do Europy kebab dotarł w latach 60. i 70. Pierwszym państwem, które przyjęło go w swoje progi była Anglia. Na kontynencie kebab pojawił się za pośrednictwem tureckich imigrantów, którzy osiedlili się w Europie. Najwięcej lokali, które serwują kebab z wołowiny na terenie Europy jest w Niemczech, a dokładnie w Berlinie, który stał się kolebką europejską dla tego dania.
Restauracje i punkty gastronomiczne, które serwują kebab odmieniły obraz miast oraz polskiej gastronomii, która zaczęła czerpać z kultur innych narodowości. Okazało się, że w naszym kraju jest bardzo dużo chętnych na kebab z wołowiny, szczególnie jeżeli chodzi o dania wysokiej jakości.
Kebab wygrywa rynek gastronomiczny z wielu powodów. Jest posiłkiem pełnowartościowym i treściwym. Na długo zaspokaja głód, ponieważ jest bogaty w makroskładniki, szczególnie białko i tłuszcze, które zapewniają długotrwałe uczucie nasycenia.
COMMENTS