Folk Gospoda i inne ciekawe restauracje w Warszawie

HomeLifestyle

Folk Gospoda i inne ciekawe restauracje w Warszawie

Od dłuższego czasu wszyscy odwiedzający stolicę Polski mogą z radością obserwować jej kulinarny rozwój. Coraz ciekawsze propozycje spędzenia wolnego c

Jak szukać tanich wakacji za granicą?
Historia Ligi Mistrzów
Ślub jednostronny – kto może z niego skorzystać

Od dłuższego czasu wszyscy odwiedzający stolicę Polski mogą z radością obserwować jej kulinarny rozwój. Coraz ciekawsze propozycje spędzenia wolnego czasu obejmują wszystko, od komunistycznych barów mlecznych, które przetrwały do ​​XXI wieku, przez modne kawiarnie, aż po szczyty wykwintnej kuchni polskiej. Aby pomóc chętnym zwiedzić Warszawę wybierając jako kryterium atrakcyjność dla podniebienia z jednej strony i możliwość pozostawienia samochodu na bezpiecznym parkingu z drugiej, przygotowaliśmy ten krótki przewodnik. Ta lista, obejmująca nowocześnie udekorowane lokale, nie tylko rzuca światło na najlepsze restauracje w mieście, ale także podkreśla, jak niektórzy szefowie kuchni i właściciele zmieniają gastronomiczny krajobraz największego i najważniejszego miasta w Polsce.

Lokale takie jak Folk Gospoda czy Bar Mleczny pod Barbakanem znane są od wielu lat i silnie nawiązują do swojej tradycji. Inne lokale na liście to zupełnie nowe miejsca, które dopiero będą pracować na to, aby na stałe zagościć w zapiskach z podróży jako lokacje, które koniecznie trzeba odwiedzić. Zachęcamy do skorzystania z naszego przewodnika i do zgłaszania własnych propozycji miejsc, w których spędzanie czasu jest przyjemne i do których dotarcie nie stanowi problemu. Oto nasza lista lokalnych restauracji w Warszawie, które trzeba odwiedzić.

Folk Gospoda – nowe oblicze wielowiekowej tradycji

Jedna z najstarszych restauracji w Warszawie specjalizuje się w serwowaniu dań tradycyjnej kuchni polskiej. Folk Gospoda za swoją zasadę przyjęła stosowanie wyłącznie naturalnych składników, które pochodzą od najlepszych lokalnych dostawców. Takie podejście zyskało uznanie gości już od XVII wieku, kiedy do Gospody zjeżdżali znakomici goście. Nazwiska, które można znaleźć w księdze gości, obejmują tak znane osobistości, jak hrabia Ksawery Branicki, który podobno miał tutaj opatrywać swoje rany po pojedynku z włoskim amantem Giacomo Casanovą. W salach, które dzisiaj są odnowione, świętował swój oficerski awans jeden z najbardziej zasłużonych dowódców polskich i amerykańskich – Tadeusz Kościuszko. Jeśli chcesz pochwalić się znajomym, że jadłeś w tej samej restauracji co wielu słynnych Polaków i przy tych samych stołach zamawiałeś te same potrawy – wpisz do nawigacji Parking Browary Warszawskie na Warszawskiej Woli i odwiedź Folk Gospodę.

Bar Mleczny Pod Barbakanem

Turystów często zaskakuje fakt, że zaledwie kilka metrów od murów warszawskiego Starego Miasta można zjeść pełny lunch z napojem za mniej niż 10 złotych. Witamy w Barze Pod Barbakanem z charakterystyczną pomarańczową ścianą zewnętrzną i dobrym, niedrogim polskim jedzeniem. To miejsce może być zatłoczone w miesiącach letnich, ale warto. To naprawdę dobre miejsce, aby zrozumieć, na czym polega fenomen tradycyjnego polskiego baru mlecznego. Wrażenia, które zostawia wizyta w tym miejscu, mogą być zupełnie odmienne od tych, które serwuje Folk Gospoda, jednak trudno jest wyobrazić sobie, aby ktokolwiek mógł powiedzieć o sobie, że jest bywalcem warszawskich restauracji, jeśli choć raz nie zjadł tradycyjnej zupy pomidorowej w Barze Mlecznym pod Barbakanem

Bar Mleczny i Folk Gospoda to tylko początek długiej listy

Twórcy MOMU z uwagą obserwowali popularny trend w jedzeniu ulicznym i postanowili zastosować swój własny styl, przenosząc go z ulicy do pomieszczenia. MOMU.gastrobar to kosmopolityczne bistro, które łączy knajpkę z barem. Menu są ciekawie publikowane w kolejnych rozdziałach, z których każdy koncentruje się na określonej tradycji street foodowej w innym regionie świata. Na przykład, obecnie w Rozdziale 4, MOMU przewozi gości na ulice Bliskiego Wschodu, gdzie mogą spróbować Mo’Mezze (hummus, tabbouleh, siekana sałatka izraelska, guacamole, tapenada, ser Koryciński i podpłomyki). Wieczorami lokal nadal rozkwita, ponieważ koncentruje się na mieszaniu koktajli. Sądząc z popularności, jaką cieszą się serwowane tutaj napoje, można odnieść wrażenie, że współcześnie nie tylko szyk, który serwują lokale takie jak Folk Gospoda, jest mile widziany wśród miłośników dobrej rozrywki kulinarnej.

Qchnia Artystyczna to restauracja słynnej ze swoich telewizyjnych programów Marty Gessler. Spośród wielu prowadzonych przez nią restauracji szczególnie warto odwiedzić tę, która znajduje się w samym sercu Centrum Sztuki Współczesnej w Zamku Ujazdowskim, w pobliżu największego parku w Warszawie, Łazienek. Restauracja jest obdarzona malowniczym letnim tarasem, na którym goście mogą raczyć się nie tylko drinkami i ciekawymi potrawami, ale również widokami na Warszawę. Podobnie jak Folk Gospoda, również Inspirowana otoczeniem Qchnia Artystyczna kieruje się kreatywnością i nowoczesnością – zawsze śledząc aktualne trendy kulinarne – dzięki czemu jedzenie jest konsekwentnie nowatorskie i estetyczne. W menu pojawił się ostatnio pieczony łosoś z sosem teriyaki, szpinakiem, mlekiem kokosowym, trawą cytrynową i odrobiną papryczki chili. Nie zabrakło też słodkiej interpretacji pierogów z polskiego dania – knedle z jagodami, kremem waniliowym i cukrem pudrem.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0