Blacha vs silikonowe formy do pieczenia

HomeSklepy

Blacha vs silikonowe formy do pieczenia

Od kilku lat, silikonowe formy do pieczenia i inne przydatne akcesoria z tego materiału cieszą się popularnością w polskich domach. Jednak trudno do n

Szlachetny smak i niesamowite właściwości miodu lipowego
Rower elektryczny dla seniora i nie tylko
Prezent na roczek dla chłopca i dziewczynki

Od kilku lat, silikonowe formy do pieczenia i inne przydatne akcesoria z tego materiału cieszą się popularnością w polskich domach. Jednak trudno do nich przekonać kuchennych tradycjonalistów, hołdujących dobrze znanym blaszanym formom. Porównajmy więc oba te rodzaje i przekonajmy się, który z nich ma przewagę.

Wygląd ma znaczenie

Przeglądając w sklepach półki z kuchennymi akcesoriami, na pewno zwrócimy uwagę na silikonowe formy do pieczenia. Dlaczego? W przeciwieństwie do blaszanych, dostępne są one w wielu kształtach i wariantach kolorystycznych. Zielenie, róże, czerwienie – mnóstwo odcieni, które przyciągają wzrok. Jeżeli jesteś perfekcjonistą i dbasz o to, aby każdy szczegół Twojego wnętrza idealnie do niego pasował, silikonowe formy do pieczenia zdecydowanie spełnią Twoje oczekiwania. Energetyczne kolory są też sprawdzonym sposobem na ożywienie spokojnego wnętrza. Niestety, blaszane formy nie dadzą tego efektu.

Wytrzymałość

Silikonowe formy do pieczenia mogą wydawać się delikatne i wiele użytkowników na początku nie jest w stanie uwierzyć, że wytrzymają wysoką temperaturę. Nic bardziej mylnego! Są odporne zarówno na niskie (-60 stopni Celsjusza), jak i bardzo wysokie temperatury (230 stopni Celsjusza). Dlatego możesz ich używać nie tylko do pieczenia w piekarniku, ale też do mrożenia np. deserów, lodów. Pozornie wytrzymalsze formy blaszane są podatne na odkształcenia.

Wygoda

Niezaprzeczalną zaletą silikonowych form do pieczenia jest łatwość w ich użytkowaniu. W przeciwieństwie do blaszanych form, nie trzeba ich natłuszczać, a pomimo to potrawa nie przypala się i nie przywiera. Poza tym materiał gwarantuje, że przygotowane danie wyjmiesz z foremki szybko i bez komplikacji. Dodatkowo, ryzyko poparzenia jest minimalne. Silikon stygnie w bardzo krótkim czasie, w przeciwieństwie do blachy. Również przechowywanie takiej formy nie stanowi problemu. Jest ona elastyczna, dlatego gdy nie mamy dużo miejsca w kuchni wystarczy, że zegniemy ją i np. zwiążemy wstążką. Zaoszczędzimy miejsce, a silikonowe formy do pieczenia zawsze wrócą do swojego pierwotnego kształtu. Takiej możliwości nie dają formy blaszane, które zajmują sporo miejsca w kuchennych szafkach. Ich przechowywanie jest szczególnie niewygodne w niewielkich mieszkaniach, w których liczy się funkcjonalne zagospodarowanie każdego centymetra przestrzeni.

Łatwe czyszczenie silikonowych form

Każdy, kto uwielbia zabawę z pieczeniem, zapewne zna tę bolączkę, jaką jest mycie blaszanej formy. Można jednak oszczędzić sobie tej wątpliwej przyjemności, która odciąga uwagę od przygotowanych łakoci. Silikonowe formy do pieczenia można myć w zmywarce, a tradycyjne czyszczenie również nie sprawia problemów, wystarczy przemycie formy ciepłą wodą. W ten sposób jest ona gotowa do ponownego użycia, a Ty masz więcej czasu na robienie tego, co sprawia Ci przyjemność. Można więc śmiało stwierdzić, że zaletą silikonowych form jest energooszczędność. Nie można tego powiedzieć o tradycyjnych formach blaszanych, do których przywierają potrawy, a których nie można czyścić w zmywarce.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 2