Drzwi przesuwne do chłodni – jedno czy dwuskrzydłowe?

HomeFirmy

Drzwi przesuwne do chłodni – jedno czy dwuskrzydłowe?

Zakładając masarnię, ubojnię lub decydując się na restauracje, musisz pomyśleć o wybudowaniu chłodni. Chłodnia to niezbędne pomieszczenie do przechowy

Jakiego kuriera wybrać i jak nadać przesyłkę?
Zachowek dla rodzeństwa
Pastuch elektryczny – gotowy zestaw ogrodzeniowy

Zakładając masarnię, ubojnię lub decydując się na restauracje, musisz pomyśleć o wybudowaniu chłodni. Chłodnia to niezbędne pomieszczenie do przechowywania towarów spożywczych i dbaniu o ich jakość. W chłodni, prócz odpowiedniej temperatury, najważniejsza jest szczelność. Czy drzwi przesuwne do chłodni to dobry wybór?

Drzwi przesuwne do chłodni – czym się charakteryzują?

Drzwi przesuwne do chłodni dzielą się na jednoskrzydłowe i dwuskrzydłowe. Drzwi tego typu mają za zadanie utrzymać temperaturę w komorze chłodniczej od 0 do 5 stopni w plusie. Jest jednak możliwość utrzymania temperatury nawet do +50 stopni Celsjusza, w zależności od preferencji klienta. Konstrukcja drzwi jest bardzo mocna i trwała, posiadająca wysokie właściwości izolacyjne, dzięki wypełnieniu z pianki poliuretanowej i gumowym uszczelkom. Drzwi przesuwne do chłodni wykonywane są z blachy stalowej lub nierdzewnej – kwasoodpornej o grubości od 60 do 80 mm dla drzwi chłodniczych i od 100 do 120 mm dla drzwi do mroźni. Blacha takich drzwi przesuwnych jest ocynkowana z obu stron i pokryta białym lakierem poliestrowym.

Natomiast blacha, która jest pokryta powłokami zabezpieczającymi, czyni ja odporną na korozję.

Kto się decyduje na zakup drzwi przesuwnych do chłodni?

Tego typu drzwi są idealnym rozwiązaniem przede wszystkim dla ubojni i masarni, przechowujące bardzo dużą ilość mięsa, które musi być natychmiast schłodzone dla zachowania swojej świeżości. Drzwi przesuwne do chłodni, wykorzystywane są także w restauracjach, sklepach spożywczych, dużych marketach oraz w zakładach specjalizujących się w produkcji spożywczej w tym produkcji mrożonek, jak np. fabryki mięsne i drobiarskie, mleczarnie, zakłady rybne, a także cukiernie i piekarnie.

Te wszystkie miejsca powinny w głównej mierze zadbać o najwyższą higienę pomieszczenia, izolację termiczną i trwałość swoich towarów.

Drzwi przesuwne jednoskrzydłowe czy dwuskrzydłowe?

Drzwi przesuwne do chłodni jednoskrzydłowe, są przeznaczone do pomieszczeń o wąskim przejściu do komory chłodniczej. W odróżnieniu od standardowych skrzydłowych drzwi chłodniczych, drzwi przesuwne do chłodni zawierają dużo mniej miejsca, są wygodne w otwieraniu i można w nich zamontować otwieranie automatyczne. Drzwi poruszają się na szynach: jezdnej aluminiowej typu lekkiego i jezdnej stalowej ocynkowanej typu ciężkiego. Na specjalne zamówienie i za dodatkową opłatą, jest możliwość wykonania szyny jezdnej ze stali nierdzewnej kwasoodpornej. Drzwi dwuskrzydłowe posiadają to samo wypełnienie oraz mechanizm przesuwny co drzwi jednoskrzydłowe. Różnią się jednak szerokością korytarza prowadzącego do chłodni oraz grubością ścian w jakich mają być zamontowane.

Oba rodzaje drzwi przesuwnych posiadają wbudowany specjalny zamek zabezpieczający, z wkładką patentowa, który umożliwia awaryjne otwarcie drzwi wewnątrz komory chłodniczej. Jest to doskonałe rozwiązanie w momencie, gdy drzwi zatrzasną się z nami w środku.

Każdy rodzaj drzwi dopasowywany jest do indywidualnych potrzeb klienta oraz do wymiarów i konstrukcji lokalu.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0