Zapachniało Wielkanocą

504

Tradycji wielkanocnych 31 marca w siedzibie Starostwa Powiatowego w Wałbrzychu było bez liku. Przekazywane z pokolenia na pokolenia chronią przed komercjalizacją, by święta nadal były wielobarwne i magiczne. Ich namiastką było spotkanie wielkanocne pod pretekstem konkursu wielkanocnego.

„Kultywowanie kulinarnych tradycji świątecznych w powiecie wałbrzyskim – Wielkanoc 2015” było okazją do zaprezentowania i kosztowania tego, co podczas świąt wszyscy najbardziej kochają. Aromatyczny żurek, biała kiełbasa, mięsne pasztety, faszerowane jaja czy ciasta wielkanocne pieściły podniebienia jury konkursu, a także przybyłych radnych i zaproszonych gości. Starostwo Powiatowe wypełniły tłumy. Swoje smakołyki wystawiło 11 gospodyń domowych. Do konkursu przystąpiło także 4 rękodzielników ze świątecznymi dekoracjami. – Zaprosiliśmy do siebie przede wszystkim osoby przygotowujące pyszne jedzenie, czyli kwaterodawców agroturystycznych oraz gospodynie domowe znane z tego, że od lat występują w podobnych konkursach. Najwięcej pań zgłosiło się z Walimia i Głuszycy – wyjaśniała Elżbieta Węgrzyn, asystent starosty.

Uczestnicy konkursu uwielbiają gotować, dlatego tym bardziej skorzystali z okazji wspólnego świętowania, rywalizacji, ale i chęci poznania kulinarnych pasjonatów z powiatu wałbrzyskiego. – Przygotowałam kiełbasę białą w żurawinie z winem oraz zawijaniec świąteczny z mięsem i grzybami. Trochę czasu na pichcenie trzeba było poświęcić, poprzez zakupy, jak i samo przygotowanie. Biała kiełbasa to nasza rodzinna tradycja, choć gościła w różnej formie. Unowocześnieniem w moim przypadku jest dodatek w postaci żurawiny – mówiła Zofia Sokolnicka z Głuszycy.

Komisja konkursowa oceniała potrawy pod kątem tradycyjności, walorów smakowych i dekoracji. Nie obyło się bez oceny podania świątecznych dań. Najwyższą nagrodę komisja przyznała Elżbiecie Gursztyn z Boguszowa-Gorc za piersi z kaczki w sosie żurawinowo-pomarańczowym oraz za żurek staropolski. Nagrodą był bon pieniężny w kwocie 350 złotych. – Jestem bardzo dumna, że jestem z powiatu wałbrzyskiego. Cieszę się, że mogę gościć w tak znakomitym gronie i reprezentować Boguszów-Gorce – dziękowała pani Elżbieta. Drugie miejsce i bon w kwocie 300 złotych trafił do Ewy Durkacz z Borówna za królika po myśliwsku i żurek wielkanocny, natomiast miejsce trzecie wraz z nagrodą w wysokości bonu opiewającego na kwotę 250 złotych przyznano Wioletcie Mierzejewskiej z Jedliny-Zdroju za kaczkę faszerowaną i pasztet z królika.

Podczas konkursu popis muzyczny dali uczniowie z orkiestry „Ceramik Band” ze Szczawna-Zdroju. Organizatorem imprezy było Starostwo Powiatowe w Wałbrzychu przy współudziale Dolnośląskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego – Powiatowy Zespół Doradców w Wałbrzychu oraz Dolnośląskiej Izby Rolniczej – Rada Powiatowa w Wałbrzychu.

[pp_gallery gallery_id=”51386″ width=”200″ height=”200″]