Cenna papierośnica Louisa Hardouina trafiła do Książa! (FOTO/WIDEO)

958

Z Zamku Książ wyjechała w 1932 roku, odwiedziła Londyn, Nowy Jork i Vancouver, by po 85 latach wrócić do Wałbrzycha i wzbogacić zbiory wystawy „Książ od kuchni” – mowa o papierośnicy, którą Louis Hardouin, kucharz zamkowy Hochbergów, otrzymał w prezencie pożegnalnym od księżnej Clotilde. Dzisiaj, tą niezwykle cenną pamiątkę, jego wnuk, David Hardouin przekazał na ręce Romana Szełemeja, prezydenta Wałbrzycha.

Spotkanie z Davidem Hardouinem odbyło się dzisiaj w Sali Maksymiliana na Zamku Książ. David Hardouin jest wnukiem Louisa Hardouina, kucharza zamkowego Hochbergów w latach 1909-1925 i synem Maurice’a, młodszego z synów Louisa. Do Zamku Książ przyjechał w towarzystwie trzech córek, jedna z nich jest konsultantem Kanady w Meksyku. David Hardouin jest także kuzynem Jean Wessel, właścicielki kolekcji fotografii, wykonanych przez Louisa Hardouina, z których powstałą wystawa „Książ od kuchni”, otwarta od 14 lutego tego roku.

W spotkaniu wzięli udział prezydent Wałbrzycha Roman Szełemej, prezes Zamku Książ Rafał Wiernicki oraz prezes Fundacji im. Księżnej Daisy von Pless Matt Mykytyszyn. Goście rozpoczęli są wizytę w Zamku od zwiedzenia wystawy. Jak przyznawał David Hardouin, część z tych zdjęć widział po raz pierwszy. Opowiadał także o swoim dziadku. Zapamiętał go jako wesołego człowieka, który lubił żartować.

Finalnym punktem dzisiejszej wizyty w Zamku Książ było przekazanie cennej pamiątki po dziadku, związanej z historią jego pracy w zamku – papierośnicy, którą Louis Hardouin otrzymał w grudniu 1932 roku, na pożegnanie z Książem od księżnej Clotilde. Papierośnica jest srebrna, grawerowana z herbami Hochbergów i markizów Arciciolar. Inskrypcja w języku francuskim to podziękowanie za 7 lat wiernej służby i doskonałej kuchni. To niezwykle ważny przedmiot, napis oznacza bowiem, że Louis gotował dla Hansa i Clotildy w latach 1925-1932, czyli od jej ślubu z Hansem Heinrichem XV.

Goście otrzymali album „Książ od Kuchni”, dostępny w trzech wersjach językowych: w języku polskim, niemieckim i angielskim.

Zapraszamy do obejrzenia relacji foto/wideo.

WIDEO: Mariusz Pacek