Trwają prace na skwerze przy ul. Wałowej

72

Trwa rewitalizacja skweru przy ul. Wałowej. To zadanie zgłoszone i wybrane przez mieszkańców w ramach budżetu partycypacyjnego. Środki przeznaczone na jego realizację wynosiły 256 tys. zł. Podjęto jednak decyzję o kompleksowym remoncie tego miejsca, zwiększając koszty inwestycji. 

Plac przy skrzyżowaniu ulic Wałowej, Gen. Władysława Sikorskiego i Komunardów będzie kolejnym miejscem przygotowanym między innymi z myślą o dzieciach.

Posadzkowa fontanna, nowe nasadzenia i ciekawa aranżacja parkowej przestrzeni – to wszystko zacznie cieszyć oczy świdniczan już wiosną i mam nadzieję, że będzie to kolejny skwer, który chętnie będą odwiedzać mieszkańcy. Na przełomie lutego i marca rozpoczną się także prace związane z modernizacją Parku Sikorskiego – mówi prezydent, Beata Moskal-Słaniewska. 

W ubiegłym roku wykonano sieć zasilania podziemnego oświetlenia parkowego i położono kabel zasilający szafkę sterowania fontanny. W ramach zadania przebudowywano także układ drogowy od strony ul. Wałowej. Przeprowadzono również renowację pozostałości pomnika. Zakończony został najtrudniejszy technologicznie etap prac, czyli budowa fontanny podłogowej.

W tym tygodniu rozpoczną się kolejne prace, niezbędne do całościowej rewitalizacji tego miejsca, czyli wykonanie alejek w obrębie skweru. Następnie zamontowane zostaną elementy małej architektury, a wiosną – nasadzona będzie zieleń. Teren objęty jest monitoringiem.

Szacunkowy koszt wykonania projektu to ok. 745 tys. zł.