Przedstawili kandydatów na najważniejsze stanowiska w powiecie

2588

Wsłuchanie się w głos jednostki, praca na rzecz i dobro mieszkańców oraz aktywne wykorzystanie środków unijnych. Wczoraj o godz. 18.30 w Restauracji „Na Skarpie” Wspólnota Samorządowa Ziemi Świdnickiej przedstawiła swoich kandydatów na prezydenta, burmistrz i Wójtów w powiecie świdnickim.

O wspólnocie, celach i nowych rozwiązaniach

Wspólnota Samorządowa działa już od kilkunastu lat. Bezpartyjne obywatelskie stowarzyszenie powstała w 2002 roku, choć Krajowym Rejestrze Sądowym widnieje od 2004 roku. Liderem ugrupowania jest Wojciech Murdzek, prezydent Świdnicy. Chcemy dać sygnał, że kandydujemy, a nasze ambicje nie maleją. W dalszym ciągu ilość planów, marzeń przewyższa zdolności wszystkich budżetów razem wziętych i w związku z tym mamy jeszcze sporo do powiedzenia. Ostatnio pokazujemy także, że coraz bardziej w sposób praktyczny wsłuchujemy się w głos mieszkańców, czego dowodem jest ustabilizowanie istnienia Młodzieżowych Rad Miasta, powstała także Rada Seniorów, są również budżety obywatelskie i inne inicjatywy – stwierdził prezydent Świdnicy. Jak zaznaczył Wojciech Murdzek należy jednak zobaczyć róże rozwiązania i specyfiki w poszczególnych gminach działających w ramach ugrupowania. Poszczególni kandydaci należący do stowarzyszenia angażują się także w tworzenie własnych lokalnych komitetów wyborczych. Z ramienia własnych imiennych komitetów startują – Wojciech Murdzek, Bogdan Kożuchowicz – burmistrz Świebodzic, Leszek Michalak – burmistrz Żarowa i Stanisław Leń – kandydat na wójta Marcinowic. Z Komitetu Wyborczego Wspólnoty Samorządowej Ziemi Świdnickiej ubiegają się o stanowiska samorządowe – Lech Markiewicz – z-ca burmistrza gminy Strzegom, Leszek Wojciechowski – reprezentant do Rady Gminy oraz Violetta Chorąży – kandydująca do Rady Powiatu. Z komitetu gminy Jaworzyny Śląskiej w wyborach bierze udział Grzegorz Grzegorzewicz – burmistrz Jaworzyny Śląskiej.

Kandydaci o sobie

Jako pierwszy prezentujący swoje możliwości oraz plany w poszczególnych miastach i gminach był Bogdan Kożuchowicz.  – Świebodzice mają się dobrze. Generalnie kontynuujemy drogę, która przyjęliśmy ponad 8 lat temu. Stworzony został komitet imiennych z grupą osób sprawdzonych. Są to ludzie, którzy pracują dla dobra mieszkańców. Pozwoliłem zgłosić także swoją osobę do powiatu. Chodzi tu przede wszystkim o pewien stały element będący wspólnym mianownikiem dla wszystkich samorządowców startujących do kolejnych wyborów. Nazwałbym go jako wspólnota, samorząd i dobro mieszkańców. Nad tym mianownikiem rozmieszcza się specyfika i sprawy bieżące danych gmin. Nie będą powtarzał o tych zadaniach, planach, które zdecydowanie zrealizujemy Natomiast odniosę się do takiego ostatnio przeze mnie przywoływanego cytatu stanowiącego moją parafrazję – „ Trzeba być dumnym ze swojej pracy” Ja jestem dumny ze swojej pracy , dumny z pracy wszystkich tych osób które ciężko na co dzień w samorządzie pracują dla dobra mieszkańców – mówił burmistrz Świebodzic.

Na drugą kadencję kandyduje burmistrz Żarowa – Leszek Michalak. Samorządowiec zauważył, że problemy Żarowa będące jego negatywną cechą już dawno zniknęły, a teraz gmina ta prężnie i dynamicznie się rozwija, realizując wiele przedsięwzięć. – Oczywiście nie czas i miejsce na wymienianie inwestycji. Moim celem jest to, żeby jako burmistrz służyć ludziom. Jest to moja misja i z tym przesłaniem idę do wyborów – sens mojej pracy jest wtedy, kiedy pracuję dla ludzi – stwierdził burmistrz Żarowa.

Kandydatem na fotel Strzegomia jest Lech Markiewicz, od wielu lat pełnił funkcje z-cy burmistrza i burmistrza Strzegomia w latach 2003 – 2007. – Wspólnota posiada swoją mocną drużynę. Będzie w stanie konkurować o to, by zasiadać w ławach rad gminy i starać się o fotel burmistrza. Mamy fajne hasło – walczymy o mistrzostwo drogą do drużyny. Jestem pełen wiary i nadziei, że wspólnie uda nam się osiągnąć zamierzone cele – deklarował z-ca burmistrza.

W Jaworzynie Śląskiej po raz kolejny o kadencję będzie starał się Grzegorz Grzegorzewicz. Plany wyborcze są powtórzeniem wyników sprzed czterech lat. W następnych latach stawiamy na aktywne wykorzystanie środków unijnych – zauważył burmistrz Jaworzyny Śląskiej.

Zupełnie nowym kandydatem tym razem na wójta Marcinowic jest Stanisław Leń. – Jestem jakby po części przygotowany, bo pracuje od lat z ludźmi w samorządzie. Jestem pracownikiem Dolnośląskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu. Tam zajmuję się głównie środkami z Unii Europejskiej. Uważam, że gmina Marcinowice, co prawda rozwija się dosyć prężnie, a włodarze tej gminy działają w tej chwili w sposób pozytywny. Nie mniej nie wykorzystują oni potencjału terenów inwestycyjnych. Przedsiębiorcy mogliby się umiejscowić przy drodze nr 35 i w ten sposób można by było stworzyć nowe miejsca pracy –           mówił Stanisław Leń

Reprezentantem do Gminy Wiejskiej został Leszek Wojciechowski.Do tej pory zajmowałem się głównie działalnością gospodarczą z pewnym drobnym wyjątkiem, ponieważ w latach 1994-1998 byłem radnym miejskim w Wałbrzychu. Także posiadam pewne doświadczenie z działalności samorządowej. Pracowałem w Komisji Mienia Komunalnego i te tematy mnie najbardziej interesowały. Myślę, że to doświadczenie i dodatkowo moje własne z prowadzenia długoletniej działalności gospodarczej pozwoli mi na to, że jeżeli zostanę radnym w gminie Świdnica to nie będę radnym biernym tylko raczej aktywnym. Po wielu latach działalności gospodarczej doszedłem do wniosku, że pewne rzeczy mamy poukładane w moich firmach i czas chyba na to, żeby oprócz tego co robię dla siebie należy próbować zrobić coś także dla otoczenia – stwierdził kandydat na radnego.

Jako ostatnim wypowiadającym się na temat kandydowania już po raz czwarty na funkcję prezydenta Świdnicy był Wojciech Murdzek . – Na pewno kandyduję i na pewno chcę być prezydentem. To wszystko, co powiedziałem na forach biorę do siebie, czyli ilość rzeczy do zrobienia, konieczność kontynuacji misji, a także lista marzeń i ambitnych przedsięwzięć jest bardzo długa. Wbrew temu, co niektórzy próbują mówić – od tych ambitnych zawsze staram się płynnie przejść do tak zwanych potrzeb ludzkich, czyli poważnie traktować pojedynczą osobę, pojedynczego mieszkańca i liczę na to, że jest to też nasza cecha wspólna, że możemy i chcemy to robić – oświadczał prezydent Świdnicy.

[pp_gallery gallery_id=”33981″ width=”200″ height=”200″]