Nadchodzi zielona rewolucja

212

Dolny Śląsk już niebawem może stać się najbardziej konkurencyjnym w skali światowej producentem żywności wysokiej jakości, suplementów diety oraz nutraceutyków, czyli pożywienia, które posiada właściwości lecznicze. Wszystko dzięki programowi „Dolny Śląsk. Zielona Dolina Żywności i Zdrowia” opracowanemu przez wrocławski Uniwersytet Przyrodniczy we współpracy z samorządem województwa. Marszałek Cezary Przybylski oraz Tadeusz Trziszka – rektor Uniwersytetu Przyrodniczego podpisali dziś porozumienie o współpracy.

Prace nad programem „Dolny Śląsk. Zielona Dolina Żywności i Zdrowia” rozpoczęto już w ubiegłym roku na mocy porozumienia z 11 lipca 2016. To ten dokument powierzył opracowanie szczegółów działań wrocławskiemu Uniwersytetowi Przyrodniczemu. Prace nad Programem były realizowane w formule partnerstwa angażującego regionalne środowiska naukowe, samorządowe i gospodarcze.

Zielona Dolina to pomysł na rozwój szeroko pojętej bio-gospodarki. Dolny Śląsk ma wszystkie niezbędne zasoby, by stać się centrum produkcji żywności o właściwościach prozdrowotnych, dlatego inicjator tworzenia Zielonej Doliny, prof. Tadeusz Trziszka, od początku znalazł w dolnośląskich samorządowcach partnerów dla realizacji tego społeczno-gospodarczego przedsięwzięcia.

– Nad założeniami „Zielonej Doliny” pracujemy od półtora roku. Dzisiejszy dzień jest momentem przełomowym, kiedy z koncepcji przechodzimy w realizację całego przedsięwzięcia – mówi marszałek Cezary Przybylski – Ten projekt to bardzo duża szansa dla całego regionu – zarówno mieszkańców, którzy będą mogli korzystać ze zdrowej i lokalnej żywności, jak i działających tu przedsiębiorców i naukowców, dla których będzie to impuls do bliższej współpracy i rozwinięcia swojej działalności.

Celem, jaki postawili przed sobą jego autorzy, jest wykorzystanie zasobów i potencjałów Dolnego Śląska, tak aby region stał się liderem produkcji żywności nowej generacji wytwarzanej przez innowacyjny i wysoko wyspecjalizowany przemysł.

– Wykorzystując najnowsze technologie chcemy powrócić do naturalnego i zdrowego żywienia, bo to ono jest podstawą jakości naszego życia. Prawidłowe odżywianie w 80% stanowi o naszym zdrowiu, może służyć w profilaktyce wielu chorób i wychodzić naprzeciw problemom cywilizacyjnym – wyjaśnia prof. Tadeusz Trziszka  Dolny Śląsk ze względu na swoje położenie, zasoby naturalne, kulturę przemysłową i zaplecze intelektualne jest wymarzonym miejscem, by tu uruchomić procesy neoindustrializacji i zbudować na Dolnym Śląsku Zieloną Dolinę Żywności i Zdrowia. Temu ma służyć program, który ze wsparciem samorządu województwa ale i wielu instytucji i firm będziemy realizować.

Program „Dolny Śląsk. Zielona Dolina Żywności i Zdrowia” będzie miał charakter pilotażowy dla kolejnych przedsięwzięć gospodarczych, a jego doświadczenia mają również inspirować do działań pozostałe regiony, nie tylko w Polsce, ale również poza jej granicami. Zarządzanie Programem będzie leżało w gestii Rady Wykonawczej i Biura Programu, za których działanie weźmie odpowiedzialność Uniwersytet Przyrodniczy. Zadaniem Samorządu Województwa Dolnośląskiego będzie nadzorowanie całego procesu wdrażania i wspieranie działań Uniwersytetu Przyrodniczego.