Co musisz wiedzieć o sposobach podawania whisky?

48

Na co należy zwrócić uwagę, jeśli chcemy prawidłowo podawać whisky? Co będzie miało dla nas największe tutaj znaczenie? O czym powinniśmy pamiętać? Czy szkło jest ważne? Jak nalewać whisky? Laik, może mieć spory problem z odpowiedzią na te pytania. Poniższy artykuł, w znaczącym stopniu pozwoli jednak znaleźć na nie właściwą odpowiedź. 

Przede wszystkim – nic na siłę

To, od czego należy zacząć, to przede wszystkim kwestia związana z tym, jaka whisky nam najbardziej pasuje. Nie ma sensu przymuszanie się do picia jej w taki czy inny sposób, jeśli w takiej czy innej formie nam ona zwyczajnie nie smakuje. Bardzo istotne jest też to, żeby zwrócić uwagę na to, że nie każdy rodzaj whisky będzie nam odpowiadał. Jednak jak już zostało wcześniej wspomniane, whisky musi nam przede wszystkim smakować.

W jakich szklankach podawać whisky?

Zacznijmy jednak od najważniejszych podstaw. W jakich szklankach powinniśmy podawać whisky? Najlepszymi do tego celu będą szklanki określane mianem tumblera. To niskie szklanki, wykonane z bardzo grubego szkła, z takim też dnem. Najczęściej są one okrągłe, ale mogą być też lekko kanciaste. Chodzi jednak o to, że szkło, z którego są wykonane, powinno być jednak dość grube.

Z lodem a może z colą?

Sposobów na podawanie whisky, jest bardzo dużo. Nie jest prawdą, że podawanie jej z colą stanowi obrazę majestatu, jest wielkim faux pas. Warto jednak podkreślić, że nie każdy rodzaj whisky podamy z colą. Jeśli mowa np. o whisky single malt, to podanie jej z colą zniszczy smak. Taka whisky ma najczęściej około 10 – 16 lat i rozcieńczenie jej z colą, może po prostu zniwelować to, co przez tyle lat było tworzone. Podobnie rzecz się będzie miała, jeśli chodzi o dodanie lodu do whisky. Lód ją rozcieńczy, obniży temperaturę, a co za tym idzie – zmieni smak. Po więcej informacji na ten temat zapraszamy tu: https://swiat-whisky.sklep.pl/9-whiskey-irlandzka- . Bourbona czy Tennessee whisky, spokojnie jednak możemy podawać z lodem lub colą. Natomiast, w przypadku single malta – lepiej tego nie robić, właśnie ze względu na zniwelowanie walorów smakowych, które w przypadku takiej whisky są bardzo ważne.