Grudniowy i ostatni w sezonie Targ Ziemi 124

140

Dopiero rozpoczynaliśmy, a już kończymy sezon Targu Ziemi 124. To będzie ostatnia przed zimową przerwą edycja wyjątkowego wydarzenia, które na stałe wpisało się w kalendarze wielu mieszkańców gminy Marcinowice, powiatu świdnickiego, a nawet Dolnego Śląska, bo wielu z odwiedzających Targ Ziemi stanowią osoby z odległych od Kraskowa miejscowości. 

Dla nas najważniejszą wartością są ludzie, których udało się zgromadzić wokół jednej idei. Z jednej strony są to wystawcy, pasjonaci i lokalni producenci, a z drugiej setki odwiedzających, którzy z miesiąca na miesiąc darzą nas swoim zaufaniem i przyjeżdżają po to co najlepsze w naszym regionie – zgodnie mówią inicjatorzy i organizatorzy Joanna Maślukiewicz, Izabela Gamperl – założycielki Kooperatywy 124 i Dawid Sobczyk, dyrektor Gminnego Ośrodka Kultury w Marcinowicach. – Kończymy z przytupem, pełni energii do działania już wiosną. – dodają. Można było się spodziewać, że na grudniowym Targu Ziemi 124 zaprezentuje się rekordowa liczba wystawców, a to w związku ze zbliżającymi się Świętami Bożego Narodzenia. Będzie więc okazja do zrobienia prezentów dla najbliższych, jak i wzbogacenia świątecznego stołu wyjątkowymi, lokalnymi produktami. Wystawcy grudniowej edycji Targu Ziemi zaprezentują się w klimatycznych stajniach gospodarstwa Bzowa Ostoja oraz sali koncertowej znajdującej się tuż przy parkingu.

W niedzielę 3 grudnia, podczas Grudniowego Targu Ziemi 124 zaprezentują się:

Kooperatywa124, czyli
Kozłonoga Gospodarstwo Kozie – sery kozie, chleby żytnie na zakwasie
Bzowa Ostoja ekologiczne gospodarstwo przypałacowe w Kraskowie – sery krowie i chleby orkiszowe na zakwasie, świąteczna zupa

oraz
Przetwory domowe z Pogorzałej – Elżbieta Grzelak
Paweł Amanowicz – rękodzieło średniowieczne, misy, noże
Wlodzimierz Olejarz – ryby z Mazur
Tre Monti – Restauracja włoska – Świdnica- pstrągi spod Barda z wędzarni Tre Monti
Wańczykówka – serowarnia z Krzeszowa, sery dojrzewające wszelakie
Owcze delicje – nabiał owczy wytwarzany z 100% z mleka owczego, ser dojrzewający typu gouda, ser świeży naturalny z ziołami lub z pieprzem, ser wędzony, ser krótkodojrzewający, ser twarogowo-podpuszczkowy naturalny lub z ziołami, twaróg, jogurt, jogurt pitny
Gospodarstwo Rolne Kiszonki Michał Sznajder z Doliny Baryczy – kiszone warzywa z Doliny Baryczy: kiszona kapusta, kiszona kapusta czerwona, kiszone buraki, kiszone ogórki, kiszone kalafiory, kiszony czosnek, soki z kiszonych warzyw
Jak mus to mus – domowa manufaktura – musy dyniowe
Monika Kołataj – wełna przędzona i farbowana ręcznie, zimowe swetry i skarpety
Manufaktura Batiku – obrazy, chusty, pareo, poduszki, witraże, zabawki tworzone z tkanin za pomocą batiku, shibori
@Julia Gadzińska szyje – piórniki handmade
Ekolomia – ekologiczne warzywa
Bylinné sirupy – Syropy ziołowe – syropy z kwiatów, owoców i liści ziół prosto z Czech
KaZy Katarzyna Żyszkowska – torebki
Berydecor – modne i wygodnie sukienki, bluzy, spodnie
Jola z Gołaszyc – pierogi: kapusta i grzybki, dynia i ser, kozioruskie, soczewica
Ślężańskie Miody Daniel Borak Start projektu „Bzykająca przyczepka podbija świat” – miód i produkty pszczele
Pasieka pod Ślężą – Krzysztof Staryszak z Marcinowic – miody
Dana z Goli – twaróg, krowoscypki, bundz, gzik, masło, kwaśne mleko, słodkie mleko, rikotta od krowy Betiny
ESTERA GRABARCZYK-rękodzieło – słowiański len, autorska biżuteria
Gospodarstwo pod dębami – kiełbasa z barana
Piwnica Jarosławna – naturalne wędliny
Młyn Siedlimowice – mąka z duszą
Trawiaste – wegetariańskie i wegańskie produkty do stosowania zamiast kosmetyków syntetyków
Filc Mama – rękodzieło, zabawki i ozdoby
Sady Ślężańskie – jabłka odmian: Renata, Ligol, Szampion i Elise, ekologiczne gruszki, naturalne soki 100% ze świeżego tłoczenia, ocet jabłkowy
Malina spod Ślęży – soki malinowe
Zofia Górak z Kraskowa- Coffee &cake, kawa z mlekiem kozim i krowim bio z gospodarstw, bochen pszenno-żytni
@Dream Style – mydła glicerynowe
Grzyby leśne od Lucyny Gilewskiej
Winnica Świdnicka – wina spod świdnickich winnic
Ela Malinowska – pierniczki ozdobnie lukrowane (pierniczki ze Szlaku Cystersów), miody, przetwory domowe (kasztany jadalne pasteryzowane, płatki róży,chleb kasztanowy)
GJ – GACA Chałwa Lniana – chałwa
Pati Tworzy – rękodzieło
@DECOracje – ozdoby świąteczne
Willow. Kosmetyki organiczne – kosmetyki naturalne
Galeria CuFeR Katarzyna Sobocka – biżuteria
Makutu – kosmetyki ziołowe z roślin pozyskiwanych na polach i łąkach
Agnieszka Pałajska Art Dreams – dekoracje i ozdoby świąteczne
Beata Ignasiak – szydełkowe anioły
Z Natury Lepsze – Mydlarnia – naturalne kosmetyki: mydła, peelingi, musy, kule, serum olejkowe, sól do kąpieli
Stowarzyszenie Wspólnota w Wótówce – ceramika, anioły recyklingu
SzefIrek – żywienie terapeutyczne: formuły płynne
Tomek z Rudaw – przysmaki kuchni indyjskiej od sąsiadów z Parku Krajobrazowego Rudaw Janowickich
Robert Cieślak – rzeźbione ozdoby
Justyna Kutyba – ozdoby z papieru
Teraesa Kielar – miody i oleje słonecznikowe, octy, migdały w łuskach niesiarkowane
Kazimierz Jastrzębski – drewniane misy

Foto ilustracyjne: Piotr Romanowicz Fotografia i TargZiemi124

Szczegóły na www.facebook.com/targziemi124 

Ostatni w tym sezonie grudniowy Targ Ziemi 124 odbędzie się 3 grudnia. Organizatorzy zapowiadają wiosenny powrót w maju 2018.