Biegiem na listopadowy Targ Ziemi 124

70

To będzie przedostatni w tym sezonie i jednocześnie najbardziej obfity Targ Ziemi 124. W Kraskowie pojawi się 48 wystawców z lokalnymi i zdrowymi produktami. 

W listopadzie startujemy, i to dosłownie, z nową inicjatywą. Nawiązaliśmy wspaniały kontakt z Klubem Biegacza w Sobótce, dzięki któremu w dniu naszego wydarzenia ruszy bieg „Biegiem na Targ Ziemi 124” – mówi jedna z inicjatorek imprezy Joanna Maślukiewicz. – Wszyscy wiemy, że biegacze to miłośnicy zdrowych i najlepszych produktów, dlatego właśnie na zawodników, którzy ukończą bieg na trasie Sobótka-Krasków czeka regeneracyjny posiłek, w skład którego wejdą najsmaczniejsze i najlepsze lokalne specjały: micha zupy dyniowej z dymnego kotła od Kooperatywy 124, sok malinowy na gorąco od Maliny spod Ślęży, jabłka od Sadów Ślężańskich, gorący lub chłodny napitek dla pełnoletnich od Browaru Rebelia – dodaje.

Wystawcy listopadowej edycji Targu Ziemi rozmieszczeni będą w urokliwych stajniach gospodarstwa Bzowa Ostoja oraz sali koncertowej znajdującej się tuż przy parkingu. Na odwiedzających czekają:

– „Biegiem na Targ Ziemi124” – bieg na trasie Sobótka-Krasków z eko medalami dla najlepszych oraz regeneracyjnym posiłkiem dla uczestników. Start biegu: Sobótka, Rynek, godz. 12.00; trasa: Sobótka-Chwałków-Strzelce-Szczepanów-Gola-Krasków – 15 km
– Kooperatywa124 – muszkatołowa zupa ziemniaczana z dymną ciecieżycą z kotła
– Kozłonoga Gospodarstwo Kozie – chleb przeżytni na zakwasie, gryczan, wodnik szuwarek 2000, chleb kozi i ekologiczne sery kozie: Cannabis, Kozi Rozkminek, Kozi Śmierdziel, Kozi Fetor, Kozia Rada, Kozi czyścioch
– Bzowa Ostoja ekologiczne gospodarstwo przypałacowe w Kraskowie – chleb orkiszowy na zakwasie -laureat II miejsca w konkursie na Festiwalu Mąki w Młynie Siedlimowice, sery krowie z ekologicznego mleka: Fetamina, młode krótkodojrzewające czyste i ziołowe, kremowy jogurt naturalny, krowa w pomidorach
– Hanna Graczyk – Stajnia Siedlisko Wiolinka z Kątek- spotkanie dla miłośników koni, „Dzika dusza konika polskiego” – film i spotkanie z trenerką i „tłumaczką języka końskiego”, pokaz join-upu na padoku obok pałacu
– Tre Monti – Restauracja włoska Świdnica- pstrągi spod Barda z wędzarni Tre Monti
– Łukasz Żółkiewski ze Śmiałowic z ważącą 170 kg dynią – laureat pierwszego miejsca podczas Święta Dyni w Wierzbnej
– Gospodarstwo Rolne Kiszonki Michał Sznajder z Doliny Baryczy – kiszone warzywa z Doliny Baryczy: kiszona kapusta, kiszona kapusta czerwona, kiszone buraki, kiszone ogórki, kiszone kalafiory, kiszony czosnek, soki z kiszonych warzyw
– Sady Ślężańskie – jabłka odmian: Renata, Ligol, Szampion i Elise, ekologiczne gruszki, naturalne soki 100% ze świeżego tłoczenia, ocet jabłkowy
– Stowarzyszenie Ślężańskie – jaja, konopie i miód
– Manufaktura Miodownicza – projekt przy Fundacji Pałac Struga, odtwarzający smaki dawnego Ślaska, historyczne pierniki śląskie, placki ziemniaczane SIKORKI z sosem śląskim
– Ślężańskie Miody – Daniel Borak – miód i produkty pszczele
– Zofia Górak z Kraskowa- Coffee &cake, kawa Rebelia z mlekiem kozim i krowim bio z gospodarstw, bochen pszenno-żytni
– Malina spod Ślęży – soki malinowe
– Jola z Gołaszyc – pierogi: kapusta i grzybki, dynia i ser, kozioruskie, soczewica
– Dana z Goli – twaróg, krowoscypki, bundz, gzik, masło, kwaśne mleko, słodkie mleko, rikotta od krowy Betiny
– Owcze delicje – nabiał owczy wytwarzany z 100% z mleka owczego, ser dojrzewający typu gouda, ser świeży naturalny z ziołami lub z pieprzem, ser wędzony, ser krótkodojrzewający, ser twarogowo-podpuszczkowy naturalny lub z ziołami, twaróg, jogurt, jogurt pitny
– Młyn Siedlimowice – mąka z duszą
– Pasieka pod Ślężą – Krzysztof Staryszak z Marcinowic – miód pszczeli naturalny

– Sady pod Ślężą – skarby w słoiku Marietty
– Bylinné sirupy – Syropy ziołowe – syropy z kwiatów, owoców i liści ziół prosto z Czech
– Darvit – naturalne wędliny
– Browar Rebelia – piwo regionalne, grzane piwo
– Winnica Świdnicka- winno grzane
– Ekolomia – ekologiczne warzywa
– SzefIrek – kurkumik
– Estera Grabarczyk -rękodzieło – słowiański len, autorska biżuteria
– Gospodarstwo pod dębami – kiełbasa z barana
– Kuchnia Rycerska – produkty na bazie starodawnych receptur
– Wańczykówka – serowarnia z Krzeszowa, sery dojrzewające wszelakie
– Grzyby leśne od Lucyny Gilewskiej
– Lawendowy Zakątek – świeże i suszone bukiety oraz wszystko, co tylko można stworzyć z tej cudownej rośliny
– Willow. Kosmetyki organiczne – kosmetyki naturalne
– Piwnica Jarosławna – naturalne wędliny
– Przetwory domowe z Pożarzyska – musztardy
– Trawiaste – wegetariańskie i wegańskie produkty do stosowania zamiast kosmetyków syntetyków
– Elmirka’s Corner – szydełkomania z Gruszowa
– Z Natury Lepsze- Mydlarnia – naturalne kosmetyki: mydła, peelingi, musy, kule, serum olejkowe, sól do kąpieli
– Lilla Mai – kosmetyki z naturalnych składników
– Ryszard Walczak – Woda Życia Krasków
– Filc Mama – rękodzieło, zabawki i ozdoby
– KaZy – torebki
– Ela Malinowska – pierniczki ozdobnie lukrowane (pierniczki ze Szlaku Cystersów), miody, przetwory domowe (kasztany jadalne pasteryzowane, płatki róży,chleb kasztanowy)
– Berydecor – modne i wygodnie sukienki, bluzy, spodnie
– Art Dreams Agnieszka Pałajska – pudełka drewniane ozdobione techniką decoupage, kartki okolicznościowe
– Jadwiga Michałowska – dekoracje z suszu, wianki, rękodzieło
– Pasieka szarlotta gospodarstwo pszczelarskie – miody i świece z wosku pszczelego
– DEKOracje – dekoracje i artykuły ręcznie tworzone
– Biżuteria z szydełka – ozdoby Beaty Ignasiak

Szczegóły na www.facebook.com/targziemi124 

Ostatni w tym sezonie grudniowy Targ Ziemi 124 odbędzie się 3 grudnia. Organizatorzy zapowiadają wyjątkowe zakończenie sezonu i wiosenny powrót w maju 2018.